ZŠ s MŠ Horné Otrokovce

ZŠ s MŠ Horné Otrokovce

    EXKURZIA

    21. mája 2024

    Exkurzia do Osvienčimu

     

       V utorok 21. 5. 2024 sa 22 žiakov našej školy a 20 žiakov zo ZŠ Šalgovce zúčastnilo na exkurzii do Osvienčimu. Vzhľadom na počet účastníkov sme boli rozdelení na 2 skupiny a  každá škola mala prehliadku múzea samostatne so svojím sprievodcom. Ako pedagogický dozor s našimi žiakmi exkurziu absolvovali Mgr. A. Solčianska a Mgr. Z. Ormisová.

       Žiaci navštívili priestory bývalého koncentračného a vyhladzovacieho tábora, ktoré v súčasnosti slúžia ako výrazné memento, aby sa podobné udalosti už neopakovali. Múzeum Auschwitz-Birkenau je dôležitým miestom pre súčasný svet, hlavne pre mladých ľudí. Môžu sa z histórie poučiť a vyvarovať sa zloby, násilia a nenávisti, ktoré končia podobnými tragédiami ako bola 2. svetová vojna a masové vyvražďovanie ľudí.

       Prehliadka tábora zapôsobila aj na našich žiakov, ktorí si priamo na mieste mohli uvedomiť, aké utrpenie sú ľudia schopní si navzájom spôsobovať. Hlboký stopu v nich zanechalo to, v akých hrozných podmienkach museli väzni prežívať, akým spôsobom sa rozdeľovali rodiny, ako prebiehali selekcie, z ktorých pre mnohých nebolo návratu…

       Pani sprievodkyne sa o našich skupinách vyjadrili, že sú to pozorní poslucháči a vedia sa slušne správať, čo bohužiaľ ani na takomto pietnom mieste nie je samozrejmosťou.

     

    text. Mgr. Solčianska, web. Mgr. Kusá

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola s materskou školou Horné Otrokovce
      č.137
    • ZŠ: 033/7446103, 0911 943950

      MŠ: 033/7446109

      ŠJ: 0910488853

    Fotogaléria