ZŠ s MŠ Horné Otrokovce

ZŠ s MŠ Horné Otrokovce

    MÁJOVÉ SLÁVNOSTI

    30. apríla

    Život našich predkov bol spätý s mnohými predstavami, poverami či magickými praktikami. Boli prepojené s všednou každodennosťou, no viazali sa aj ku špeciálnym dňom, ktorým sa pripisoval magický charakter. Prvý máj k takým jednoznačne patril.

    Už z 15. storočia pochádzajú zmienky o tom, že postavenie mája bolo znakom vážneho záujmu o dievča. Kým nebol tridentským koncilom zavedený cirkevný sobášny obrad, bolo vztýčenie mája pred domom dievčiny dokonca verejným vyjadrením sľubu lásky a vernosti. Neskôr na našom území nadobudli máje viaceré možné významy. V prvom prípade ho postavil mládenec iba tomu dievčaťu, o ktoré sa seriózne uchádzal. V druhom predstavovali máje spoločný dar mládencov všetkým dospelým dievčatám obce. Tretím variantom bolo, že máj dostala síce každá dievčina, ak však mala svojho frajera, bol ten jej iný ako ostatné, ktoré predstavovali kolektívnu pozornosť mužskej mládeže. Mohol mať napríklad iné stuhy či šatky, obielený kmeň, prípadne sa líšil druhom použitého stromu.

    Stavanie májov bolo rozšírené na celom Slovensku. Keďže však na ich vztýčenie muselo padnúť mnoho stromov, vrchnosť sa snažila túto praktiku už od 18. storočia obmedzovať. V mestách sa jej to pomerne dobre darilo, na vidieku však táto obyčaj celkom nevymizla. (https://tradicie.praveslovenske.sk/stavanie-majov/)

    A inak tomu nebolo aj v našej obci. Deti z materskej školy a žiaci základnej školy si pod vedením pani učiteliek pripravili nádherný slávnostný program k tejto príležitosti. Generálkou  bolo postavenie mája dopoludnia pred budovou školy a  samotná slávnosť bola v podvečerných hodinách pred obecným úradom. Slávnostná atmosféra bola citeľná z tanca, piesní, z krojového oblečenia,... ( fotogaléria )

     

    text a web: Mgr. Kusá

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola s materskou školou Horné Otrokovce
      č.137
    • ZŠ: 033/7446103, 0911 943950

      MŠ: 033/7446109

      ŠJ: 0910488853

    Fotogaléria